Pénteken még ráerősít a forróság, meghosszabbították a legmagasabb fokú riasztást

Megosztás

Jász-Nagykun-Szolnok megyében is rendkívül erős lesz a kánikula és ezzel együtt az UV-sugárzás is. A legtöbb helyen 36-37 fokos hőségre készüljünk, ám máshol 39-40 fok jön pénteken.

Még ráerősít a kánikula a következő napon. Az idei év eddigi legforróbb napja következik pénteken. A legmagasabb hőmérséklet a délutáni órákban 31 és 40 fok között alakul (a Jászkunságban leginkább 36-38 fok), a déli tájakon lesz a legmelegebb. Ezzel együtt pedig a tűző nap sugarai nagy veszélyt jelentenek. A HungaroMet előrejelzése szerint országszerte eléri, a legtöbb helyen meg is haladja az UV-sugárzás a 8-as értéket, többfelé 8,3-as értékre is számíthatunk napközben, ami azt jelenti, hogy mindenhol extrém erős lesz az UV-sugárzás.

Ezért 10 és 16 óra között lehetőleg ne tartózkodjuk a napon! Az érzékeny bőrűek akár 10 perc alatt leéghetnek. Fontos betartani néhány szabályt:

  • Óvjuk bőrünket magas faktorszámú fényvédő krémmel, már indulás előtt kenjük be magunkat!
  • Kerüljük a közvetlen napsugárzást, tartózkodjunk árnyékos helyen, különösen a déli órákban!
  • Viseljünk széles karimájú kalapot, hosszú ujjú, vékony, lehetőleg világos színű ruházatot és napszemüveget!
  • Legyen nálunk víz, igyunk sok cukor- és alkoholmentes folyadékot a kiszáradás elkerülése érdekében!

Az előrejelzések szerint szombattól végre enyhülhet a hőség, de még akkor is kevéssel 30 fok felett marad a hőmérséklet, cserében viszont többször érkezhetnek hűsítő záporok.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek